Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Kilang pahala yang juga jerat neraka

Posted by epondok di Jun 8, 2021


Oleh Adli Yahya

 

Saya perhatikan sesuatu perkara menerusi laman sosial akhir-akhir ini, terutama beberapa video ringkas dimuat naik lalu menjadi ‘viral.’

Paparan penyeksaan haiwan yang diperlakukan dengan zalim oleh makhluk Allah yang mempunyai akal fikiran itu sendiri. Bertindak zalim terhadap haiwan seolah-olah tidak dapat menggunakan kurniaan akal diberikan kepadanya.
Beberapa gambar dan video penyeksaan terhadap haiwan seperti memijak kepala kucing dengan tumit kasut tinggi, menyiat bulu haiwan tanpa rasa belas ihsan, menggoreng ikan yang masih hidup dan sebagainya adalah antara beberapa penyeksaan terhadap makhluk Allah ini.

Selain itu, saya juga terpanggil berkongsi pandangan mengenai mereka yang memelihara haiwan tetapi gagal memberikan ‘nafkah’ dan penjagaan yang sempurna terhadap haiwan peliharaan itu.
Nafkah terhadap haiwan sememangnya wujud di dalam Islam dan dipanggil sebagai ‘nafkah al-bahaim’ iaitu kewajipan untuk menyediakan keperluan asas seperti makan, tempat tinggal serta perubatan untuk haiwan peliharaan.

Ramai sebenarnya yang membela haiwan, tidak kiralah sama ada sebagai hobi ataupun untuk perniagaan tetapi pada masa yang sama, memberi layanan ala kadar terhadap haiwan-haiwan berkenaan.

Contohnya membela kucing tetapi membiarkan sangkar kucing itu kotor yang kemudiannya membuatkan kucing sakit. Atau mungkin juga lembu yang tidak diberikan makanan yang sewajarnya apabila gagal menyediakan padang rumput untuk lembu meragut rumput.

Ada juga yang membela ikan di dalam kolam tetapi apabila dilihat ke kolam berkenaan, airnya dipenuhi lumut hijau hingga ikan-ikan itu langsung tidak kelihatan.

Perbuatan sebegini juga termasuk di dalam golongan mereka yang bersifat kejam terhadap haiwan. Walau apa juga jenis haiwan, ia tetap makhluk Allah yang tidak seharusnya diperlakukan sedemikian rupa.

Di dalam sebuah kisah terakam bagaimana seorang wanita diseksa di neraka kerana mengurung kucingnya hingga mati. Rasulullah SAW bersabda:

“Seorang wanita diseksa di neraka kerana kerana kucingnya dikurung sehingga mati. Maka dia dimasukkan ke dalam neraka akibat perbuatannya itu. Dia tidak memberikan makanan dan minuman kepada kucing berkenaan, dan dia juga tidak melepaskannya agar kucing itu dapat makan haiwan melata yang boleh ditangkapnya.” (Riwayat Muslim).

Di dalam sebuah hadis yang lain, Rasulullah SAW terlihat seekor unta yang kurus kering. Lalu Rasulullah secara spontan telah menasihatkan tuan unta berkenaan dengan sabda,

“Bertakwalah kepada Allah dalam menguruskan haiwan yang tidak berkata-kata ini. Tunggangi unta ini dan berikannya makan makanan yang baik.”

Kadangkala kita mungkin skeptikal terhadap mengapa perlunya melayan haiwan dengan baik. Bukankah haiwan itu tidak mempunyai akal?

Namun, kita mungkin terlupa haiwan juga seperti manusia, mempunyai perasaan seperti lapar, tidak selesa dan juga boleh sakit. Justeru, apabila kita mengambil keputusan untuk memeliharanya, kita juga hendaklah bersedia untuk menguruskannya dengan baik agar ia tidak menjadi liabiliti yang boleh menarik kita ke neraka Allah kelak.

Di dalam sebuah kisah, seorang wanita yang terkenal dalam kalangan masyarakat kerana kemaksiatannya telah diampunkan oleh Allah akan dosa-dosanya yang lampau hanya kerana dia mengasihi seekor anjing yang kehausan.

Haiwan juga sebenarnya, jika dilihat dari sudut positif, boleh menjadi ‘kilang’ pahala kepada kita. Setiap wang yang dibelanjakan kepada mereka, setiap rasa belas ihsan kepada mereka serta setiap perkara yang ‘memudahkan’ urusan mereka sebenarnya bakal menjadi penimbang berat neraca amalan kita pada hari hisab kelak.

Begitu hebatnya manfaat makhluk Allah yang tidak mempunyai akal ini. Sekalipun kita bukan jenis yang menyukai haiwan, ia bukanlah alasan untuk bertindak kejam terhadap mereka

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: