Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Jangan terlibat aplikasi tidak bermoral – Mufti Wilayah

Posted by epondok di Februari 17, 2021


KUALA LUMPUR: Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Dr Luqman Abdullah menasihati umat Islam di negara ini agar tidak terlibat dalam aplikasi yang tidak bermoral seperti Sugarbook.

Beliau menegaskan bahawa sebarang perbuatan yang boleh mendorong kepada berlakunya perzinaan adalah dilarang menurut syarak.

“Larangan ini adalah berdasarkan kepada dalil-dalil seperti yang terdapat dalam firman Allah Ta’ala dalam surah al-Isra ayat 32 yang bermaksud: Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (membawa kerosakan),” katanya dalam kenyataan media malam tadi.

Pada masa yang sama, beliau turut mengingatkan akibat buruk bagi mereka yang terjerumus ke dalam kancah zina, antaranya dianggap sebagai dosa paling besar selepas syirik kepada Allah dan membunuh serta diharamkan syurga bagi penzina sedangkan mengetahui perbuatan itu adalah jelas dilarang.

“Larangan ke atas umat Islam daripada menyertai aplikasi Sugarbook atau mana-mana aplikasi lain yang berkaitan dengannya adalah selaras dengan prinsip sadd al-dzara’i iaitu penutupan pintu-pintu yang boleh membawa kepada perbuatan yang haram di sisi Islam,” tegasnya.

Justeru, beliau menasihati umat Islam yang terlibat dengan aktiviti tidak bermoral itu supaya segera bertaubat kepada Allah dan berazam untuk meninggalkan perbuatan itu selama-lamanya.

Dalam pada itu, Luqman juga menyeru supaya bermuhasabah, menginsafi serta mendekatkan diri keoada Allah dengan memperbanyakkan amal ibadah dan amal soleh.

“Yakinlah bahawa rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT itu amat luas. Janganlah sesekali berputus asa untuk mencari rezeki yang halal demi kelangsungan hidup masing-masing.

“Jauhilah perkara-perkara yang haram, nescaya akan bertambah keberkatan dalam hidup,” katanya lagi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: