Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Cara khusyuk dalam solat

Posted by epondok di Oktober 24, 2019


APAKAH cara boleh dilakukan supaya hati dapat menumpukan sepenuhnya ketika solat?

Biasanya fikiran sentiasa memikirkan perkara lain dan selepas solat baru rasa menyesal. Selain itu, bagaimana untuk membuang sifat malas mengerjakan solat?

Nazmi, Taiping, Perak

KHUSYUK bermaksud kelembutan dan ketenangan hati. Apabila hati berasa khusyuk, anggota badan lain juga akan mengikutinya.

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Ketahuilah sesungguhnya di dalam tubuh ini terdapat segumpal darah, apabila dia baik maka baiklah seluruh tubuh dan apabila dia rosak, maka rosaklah seluruh tubuh, ketahuilah dia adalah hati.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kebiasaannya, orang yang tidak khusyuk apabila masuk ke dalam masjid, bermulalah bisikan serta perkara dunia bermain di dalam fikirannya.

Seseorang tidak menyedarinya sehingga selesai solat. Pada ketika itu, dia menyesal solat tidak dikerjakan dengan khusyuk dan tidak juga berasa kemanisan dalam beribadat.

Apa yang dilakukan hanyalah gerakan tubuh serta kumat-kamit mulut ibarat jasad tanpa roh. Khusyuk dalam solat berlaku pada seseorang yang mengosongkan hatinya untuk solat yang dikerjakannya.

Hati akan melupakan perkara lain untuk memberi keutamaan kepada solat. Maka, pada masa itulah solat akan menjadi penyejuk hati.

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Di antara perkara dunia yang membuatku senang ialah wanita dan minyak wangi serta dijadikan penyejuk hatiku di dalam solat.” (Riwayat anNasa’i)

Amat beruntung kepada orang yang mendirikan solat dengan penuh khusyuk sebagaimana firman Allah SWT dalam Surah al-Mukminuun ayat 1 dan 2 bermaksud: “Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang beriman iaitu orang yang khusyuk dalam solatnya.”

Oleh kerana merekalah orang yang mewarisi syurga Firdaus sebagai habuannya. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Mereka itulah orang yang akan mewarisi, (iaitu) yang akan mewarisi syurga Firdaus, mereka kekal di dalamnya.” (Surah al-Mukminuun, ayat 10 dan 11)

Sepatutnya sebagai seorang Muslim, kita hendaklah menjadikan hati senang ketika berzikir, suka mendengar nasihat, gemar menghayati al-Quran serta khusyuk ketika solat.

Apabila seseorang berasa berat dan tidak suka solat, membaca al-Quran, berzikir dan mendengar nasihat hatinya rosak, keras dan tidak sihat.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Belumkah datang waktunya orang-orang beriman untuk tunduk hati (khusyuk) mereka mengingati Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka) dan janganlah mereka seperti orang yang sebelumnya telah diturunkan al-Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka, lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang yang fasik.” (Surah al-Hadid, ayat 16)

Ayat berkenaan sepatutnya memberi kesedaran kepada sebahagian besar umat Islam yang sentiasa memberi alasan tugas, bisnes dan urusan dunia lain sehingga kurang mempedulikan kesihatan hati.

Ia menyebabkan kemampuan mengingati Allah SWT menjadi sangat sukar, malas dan mudah letih, apatah lagi untuk berasa khusyuk.

Seorang sahabat bernama Usman bin Abil ‘Ash pernah datang kepada Rasulullah SAW mengadu berkenaan gangguan yang dialami ketika solat.

Nabi SAW menjawab: “Itu adalah syaitan. Namanya Khinzib. Jika kamu berasa diganggu, mintalah perlindungan kepada Allah daripada gangguannya dan meludahlah ke kiri tiga kali. Usman berkata: “Saya pun melakukannya, kemudian Allah menghilangkan gangguan itu daripadaku.” (Riwayat Muslim)

Rasulullah SAW mengajar supaya meminta perlindungan kepada Allah dengan mengucapkan A’uzubillahi minas syaitanir rajiim dengan lafaz bukan membaca dalam hati dan ia tidak membatalkan solat.

Kemudian hendaklah meludah sedikit dengan meniupkan di sebelah kiri dan tidak mengganggu orang lain serta tidak mengotori masjid. Mudahmudahan ia boleh menjadi panduan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: