Bagaimanapun, seorang pendakwah kelahiran New South Wales, Australia, Kamal Saleh mengakui bahawa segelintir umat Islam tidak menghayati intipati yang terkandung dalam firman Allah itu. Ini jelas dalam kebanyakan kes, mereka seperti ketagihan untuk melakukan maksiat atau lebih tepat mengikut jejak langkah syaitan.

“Saya yakin setiap Muslim pasti ada terdetik dalam hati untuk mengelakkan situasi tersebut kerana gerun dengan azab Allah SWT ketika di dunia mahu pun akhirat nanti.

“Pasti ada tertanya-tanya, apakah cara untuk mengatasi ketagihan itu? Nasihat yang boleh saya berikan ialah menewaskan iblis atau syaitan melalui permainan yang mereka ciptakan,” katanya yang dipetik dari laman web, iLovUAllah di YouTube, baru-baru ini.

Ikuti temu bual bersama beliau di bawah ini:

Boleh tuan jelaskannya?

Kamal Saleh: Kita bukan hanya kena pelajari dan fahami terlebih dahulu helah atau cara syaitan memanipulasikan manusia, bahkan mengenal pasti pendekatan untuk mengatasi tipu daya mereka itu.

Ini kerana, tanpa pengetahuan sedemikian, musuh utama manusia itu akan mudah mendekati dan seterusnya menyebabkan kita terus terjerumus dalam tabiat atau berkelakuan buruk secara berulang kali.

Bagaimana dia (syaitan) melakukannya?

Iblis atau syaitan sebenarnya mempunyai formula khusus yang mereka ikuti sepanjang masa, iaitu mereka datang kepada kita secara berperingkat-peringkat.

Mereka tidak datang secara tiba-tiba sambil berkata-kata, “Hei, jom kita buat dosa.” Sebaliknya, dia akan membuatkan kita memandang ringan atau remeh terhadap sesuatu kelakuan atau tindakan (dosa) itu.

Contohnya, dia (syaitan) tidak akan datang kepada kamu dan kata, “Hei, kamu kena tengok filem lucah,” atau “Hei, kamu sepatutnya minum arak.”

Tetapi dengan kata-kata, “Hei, tengoklah video muzik atau filem ini. Ia tidak haram walaupun ada serba sedikit perkara tidak baik di dalamnya.”

Kata-kata itu diluahkan dalam nada pujukan berterusan sehingga menimbulkan rasa keraguan atau was-was dalam diri tentang hukum atau pandangan Islam terhadap tindakan (dosa) tersebut.

Jadi, bagaimana untuk elakkan situasi itu?

Jangan dekati perkara yang berpotensi haram. Jika kita berada dalam satu persekitaran atau bersama dengan kawan-kawan tertentu yang mendedahkan kepada tindakan haram, maka tinggalkan atau jauhi dengan segera.

Ini supaya kita tidak terperangkap dengan rantaian pujukan syaitan yang bermula dengan melihat sebelum disusuli oleh perbualan, kemudian senyuman, pelukan dan pastinya berakhir dengan kemurkaan Allah SWT.

Apa nasihat tuan?

Kita sepatutnya menegur diri sendiri. Jika persekitaran, kawan, pandangan dan lain-lain yang membawa kepada melakukan tindakan yang diharamkan, maka berhentilah dan buang jauh-jauh atau fikirkan perkara lain.

Kita juga perlu paksa diri berada dalam persekitaran yang berupaya melindungi dan membolehkan ingatan kepada Allah SWT dilakukan dengan lancar.

Percayalah, ia mampu menyelamatkan kita daripada terjatuh dan terus terperangkap dalam kawalan syaitan untuk selamanya.