Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

14 unit pondok kayu di Pondok Beta Hilir, Kota Bharu terbakar malam tadi

Posted by epondok di Disember 29, 2017


Oleh Siti Rohana Idris

SEBAHAGIAN anggota bomba memantau kawasan pondok yang musnah membabitkan 14 unit pondok pada jam 7.45 malam tadi di Madrasah Muhammadiah, Pondok Beta Hilir, Kota Bharu. – Foto Nik Abdullah Nik Omar

KOTA BHARU: Sebanyak 14 unit pondok kayu di Madrasah Muhammadiah, Pondok Beta Hilir, di sini, hangus dalam kebakaran pada jam 7.45 malam tadi.

Bagaimanapun tiada sebarang kemalangan jiwa berlaku.

Pondok yang menempatkan 24 pelajar, termasuk seorang warga emas itu hangus sekelip mata berikutan binaannya yang diperbuat daripada kayu.

Kakitangan madrasah, Mohammad Hanif Mohd Razali, 28, berkata ketika kejadian, semua pelajar baru sedang membaca surah Yasin, selepas solat Maghrib.

“Kebakaran disedari seorang pelajar yang berada di saf paling hujung, yang ternampak cahaya melalui tingkap sebelum berlari keluar untuk melihat apa yang berlaku.

“Tidak lama selepas itu, kedengaran suaranya menjerit `api’. Saya terus melaungkan azan, manakala pelajar lain berlari ke bawah untuk cuba menyelamatkan dokumen dan barang,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, sebentar tadi.

Pelajar terbabit, Ahmad Faizzuddin Zulkifli, 18, berkata beliau terkejut apabila melihat sebuah unit asrama terbakar dan segera menjerit meminta tolong sambil berlari turun mencari air untuk memadamkan api.

“Kami sempat mengeluarkan beberapa kitab pengajian, manakala barangan lain hangus termasuk sebuah motosikal milik seorang pelajar,” katanya.

Sementara itu, Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Kelantan, Penguasa Kanan Bomba 2, Hussin Ab Rahman, berkata pihaknya menerima panggilan pada jam 7.50 malam dan tiba di lokasi 20 minit kemudian.

“Seramai 29 anggota dari Balai Tunjong, Darulnaim dan Ketereh tiba di lokasi dengan empat jentera,” katanya.

Sebarang sumbangan dalam meringankan bebanan mangsa dan juga pembinaan semula bangunan baru bolehlah disalurkan melalui akaun  Madrasah Muhammadiah Pondok Beta Hilir menerusi akaun Bank Muamalat 03010002364711 atau Bank Simpanan Nasional 0355041000016161

Maklumat lanjut sila hubungan Mudir Us Sayuti 012 9845040 atau Timb Mudir Us Nazri 019-9060874

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: