Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Pondok Sungai Resik, Johor tawar ilmu kemahiran hidup

Posted by epondok di Julai 11, 2017


Mohd Nasif Badruddin

Istimewa Madrasah ad-Diniah di Sungai Resik, Muar, Johor ialah turut mengajar kemahiran vokasional kepada pelajarnya selain pembelajaran kitab turath.

Malah, madrasah yang turut dikenali sebagai Pondok Sungai Resik itu mungkin satu-satunya pondok di Malaysia mengajar kemahiran vokasional ketika kebanyakan pondok lain menawarkan pengajian akademik atau tahfiz sebagai tambahan.

Menurut Mudirnya, Ustaz Mohamad Hanapiah Mohd Hambali, 40, latar belakang pelajar berbeza antara faktor pihaknya menyediakan nilai tambah kepada mereka yang menuntut ilmu di situ.

“Antara tujuannya untuk menarik minat masyarakat supaya belajar perkara lain selain ilmu agama.

“Kemahiran seperti membaiki motosikal dan kimpalan antara ilmu vokasional yang diajar untuk persediaan masa depan pelajar,” katanya yang berasal dari Bagan Serai, Perak.

Katanya, pondok itu turut menyediakan ilmu kemahiran lain seperti pertukangan asas dan bagaimana mencari rezeki di laut atau sungai seperti menjala dan memancing.

Beliau berkata, pihaknya dalam peringkat akhir menawarkan kursus asas pastri dan bakeri dengan kerjasama GiatMARA.

Menyingkap sejarahnya, Madrasah ad-Diniah diasaskan pada 9 September 2011 dengan peringkat awalnya beroperasi di sebuah rumah di Parit Besar Bagan, Batu Pahat.

“Memandangkan lokasinya tidak sesuai dan pertambahan pelajar, ia berpindah ke tapak sekarang apabila seorang penderma mewakafkan setengah ekar tanah.

“Selain itu, saya bercita-cita membuka pondok sendiri selepas tamat belajar di Pondok Pasir Tumboh, Kelantan beberapa tahun lalu dan tawaran penderma mewakafkan tanah tepat pada masanya bagi merealisasikan usaha murni ini,” katanya yang turut mengajar Fardu Ain di GiatMARA Bakri dan Muar serta beberapa masjid berhampiran.

Menurutnya, pondok itu kini mempunyai 10 pelajar tetap berusia 11 hingga 16 tahun serta ratusan orang bagi kelas dewasa atau pengajian umumi bawah bimbingan lima guru agama serta dua guru kemahiran.

Katanya, selain menawarkan pengajian kitab turath dan kemahiran vokasional, pihaknya bercadang mewujudkan pengajian tahfiz dalam masa terdekat.

“Secara umumnya, sistem pengajian di pondok ini terbahagi kepada empat tahap mengikut kemampuan pelajar iaitu kelas pengenalan atau permulaan, kelas kitab Jawi dan Arab iaitu kelas umumi (untuk orang awam) dan kelas nizomi (untuk pelajar pondok), kelas kemahiran vokasional dan kelas hafazan ayat pilihan,” katanya.

Beliau berkata, kelas pengenalan atau permulaan merangkumi asas menulis dan membaca Jawi serta pengajian Iqra selain tajwid.

Menurutnya, kelas umumi pada waktu malam membincangkan perkara berkaitan fiqah, al-Quran, tajwid dan taranum, manakala kelas nizomi pula membabitkan pengajian kitab turath merangkumi ilmu fiqah, tauhid, tasauf, nahu, sorof, tafsir dan pelbagai lagi.

8 Respons kepada “Pondok Sungai Resik, Johor tawar ilmu kemahiran hidup”

 1. Naqiuddin said

  Assalammualaikum tuan, boleh saya bertanya di mana pondok yg menerima pelajar universiti untuk mengaji selama 20-30 hari untuk belajar ilmu fardhu Ain dan lain2. Mohon bantuan dari pihak tuan

 2. radzi said

  Assalammualaikum tuan, Saya ada seorang anak bermasaalah (bukan masaalah dadah).cuma dia suka sangat berbohong dan panjang tangan tetapi didalam rumah aja.boleh ke pihak Tuan menerima pelajar sebegini.

  wasallam
  radzo 0187737556

 3. kamaruzaman said

  susah la kalau tak de no untuk contac.. boleh tak bagi no phone senang untuk dapat kan info&syarat2 untuk belajar kat situ..

 4. nur farahi said

  assalamualaikum tuan saya nak tanya . boleh terima ke pelajar yg telah habis sekolah . adek sy berumur 19 tahun

 5. Fazilah bt Sujarman said

  Ada pengambilan pelajar yang baru habis spm tak?? Sementara tunggu keputusan keluar, mungkin kursus pendak ke??

 6. Muhammad hafiz bin suhaimi said

  Assalamualaikum..sy muhammad hafiz dari senggarang..sy berminat utk memberi kemahiran ternakan kepada mereka…sy lpsn DKM diploma kemahiran malaysia..bidang ternakan..ni no hp sy…0105280800

 7. Zill said

  Assalammualaikum tuan, Saya ada seorang adik bermasaalah ,Berumur 30an .boleh ke pihak Tuan menerima pelajar sebegini.

 8. Nooh bin hasan said

  Asalammualaikum ustaz saya nak masukkan anak di pondok macam mana

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: