Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Sederhana sambut Aidilfitri

Posted by epondok di Jun 25, 2017


Nasarudin Isa

 

Satu Syawal, terserlah keceriaan dan semangat muhibbah dalam kalangan rakyat Malaysia yang majoritinya pulang ke kampung halaman.

Walau bagaimanapun, dalam kita menunaikan ibadat Aidilfitri dengan riang gembira, memupuk amalan kesederhanaan dalam ibadat berhari raya amat dituntut dalam Islam.

Syawal disambut sebagai satu titik kejayaan dan kesyukuran meraikan kemenangan bulan Ramadan dalam usaha mengangkat ketakwaaan di sisi Allah SWT.

Maka kedatangan Syawal, perlu disambut dengan penuh hikmah dan bijaksana sambil kemeriahan​ ​Aidilfitri​ ​dapat​ ​diterapkan​ ​konsep​ ​kesederhanaan​ ​yang​ ​memberi​ ​manfaat.

Kesederhanaan​ ​dalam​ 
 ​kemeriahan​ ​Aidilfitri

Jika di sepanjang Ramadan, umat Islam yang menghayati hikmah berpuasa akan berjaya merasai nikmat indahnya Ramadan dalam kesederhanaan, maka begitulah juga ia dituntut menjelang Syawal – agar keimanan yang berteraskan kesyukuran dan kesederhanaan itu menjadi​ ​amalan​ ​istiqamah.

Dalam membicarakan aspek memupuk kesederhanaan yang lestari, baik di bulan Ramadan mahupun Syawal, apa yang dikhuatiri adalah umat Islam terleka dan melampaui batas dalam menyambut ibadah Aidilfitri hatta mengabaikan konsep kesederhanaan yang telah terbenih sewaktu​ ​bulan​ ​puasa.

Bukanlah budaya kesederhanaan itu sekadar menjadi amalan di bulan Ramadan semata, sebaliknya merupakan tunjang istiqamah dalam kehidupan seorang insan.

Sambutan Syawal yang begitu meriah sehingga melanggar batas Islam, baik menerusi pemakaian, perayaan, pemakanan mahupun pembelian adalah antara contoh amalan yang membuktikan konsep syukur​ ​diabaikan.

Justeru, memupuk amalan kesederhanaan dalam akal fikiran dan tindakan merupakan satu titik asas yang menjadi mercu tanda kewarasan setiap dari kita.

Memahami konsep kesederhanaan akan membawa kita menjadi umat Islam yang bijaksana tanpa membazirkan nikmat​ ​Allah​ ​yang​ ​telah​ ​diberikan​ ​kepada​ ​kita.

Maka perlunya umat Islam membuat saringan pada setiap keperluan dan kehendak dengan berteraskan konsep kesederhanaan, agar kemeriahan Aidilfitri disambut secara berhikmah – dalam​ ​kemeriahan​ ​yang​ ​bermanfaat​ ​kepada​ ​diri​ ​dan​ ​semua.

Kesederhanaan​ ​penghubung​ 
​ silaturrahim

Ziarah-menziarahi adalah aktiviti utama umat Islam menyambut Aidilfitri. Dalam menyemai tradisi ini, adab kesopanan perlu dititikberatkan memandangkan setiap insan mempunyai cara hidup tersendiri yang meliputi kelebihan dan kekurangan tertentu.

Di sini kita perlu menimba penghayatan amalan kesederhanaan dalam fikiran dan tindakan, supaya kesederhanaan itu menjadi teras pengukuh silaturrahim. Apa yang perlu dipastikan, bicara kata yang akan dikeluarkan adalah ungkapan yang menarik magnet ukhwah perhubungan, bukannya meleraikan​ ​ikatan.

Konsep kesederhanaan mengikut kesesuaian keadaan dan persekitaran akan mencerminkan hikmah kebijaksanaan yang akhirnya membuahkan kemanisan kasih sayang antara keluarga, saudara-mara, dan komuniti seluruhnya.

Semoga sambutan Aidilfitri kali ini, merapatkan ukhwah perhubungan dan terbinanya rantaian silaturrahim yang akhirnya membentuk kekuatan ummah.

Di sinilah peri pentingnya kesederhanaan yang lestari sifatnya, bertabayyun dalam bicara dan hikmah dalam menangani perbezaan pandangan agar adab kesopanan, perpaduan, dan keamanan diutamakan untuk kebaikan dan kebaikan komuniti yang​ ​sejahtera.

Wasatiyyah ​dalam ​
 ​pemanduan

Menjelang musim perayaan juga, seperti biasa kita akan dimaklumkan dengan kesibukan lalu lintas dan hal ini akan menjadikan perjalanan lebih panjang berikutan kesesakan yang berlaku.

Dalam konteks ​wasatiyyah,​ kita perlu bersedia merancang perjalanan dengan baik di samping mengamalkan etika pemanduan yang sihat.

Persiapan diri dari sudut fizikal dan mental menjadi sandaran utama bagi memastikan perjalanan kita tenang dan selamat.

Semua keperluan dan kelengkapan anak-anak perlu dirancang sebaiknya agar tidak menimbulkan kekacauan dalam perjalanan.

Antara langkah yang boleh diambil adalah pemandu mendapatkan rehat yang cukup, periksa kenderaan sebelum memulakan perjalanan, mempersiapkan bantuan asas kelengkapan kenderaan, rancang perjalanan jarak dan masa, serta mematuhi peraturan dengan penuh kesabaran.

Perancangan terbaik, tindakan terbaik, hasilnya juga adalah terbaik. Inilah yang diagungkan dengan ​ummatan wasath.

Islam mengajar umatnya melakukan perkara yang baik dan menjauhi perkara yang buruk dan membinasakan. Maka, kesederhanaan dalam mempamerkan emosi adalah satu pendekatan terbaik yang memerlukan daya tahan yang tinggi dan akhirnya menjadikan kita umat cemerlang.

Memupuk rasa kesederhanaan, ia berkait dengan ketakwaan kita sebagai hamba Allah ya Malik ya Haq. Sambutan ibadat hari raya dilahirkan bukan kerana riak tetapi atas rasa syukur.

Semaikan ketakwaan dengan mendokong amalan kesederhanaan melalui rasa tawakkal tatkala ingin mendapatkan, reda pada sesuatu yang diperoleh, dan sabar terhadap sesuatu yang tiada.

Tiga konsep penerimaan asas ini, berkait dengan takwa yang mana mampu menghambat kita ke arah memupuk kesederhanaan dalam fikiran dan imaginasi seterusnya menghasilkan​ ​satu​ ​intipati​ ​beraura​ ​positif.

Semoga amalan kesederhanaan dalam konteks ibadat Hari Raya Aidilfitri menjadikan Malaysia negara aman, di samping kesedaran rakyat terdidik terhadap pentingnya wasatiyyah sebagai asas pemikiran dan tindakan.

Secara langsung, pemupukan kesederhanaan ini menjadi perintis ke arah persefahaman yang tinggi serta keterbukaan pada sikap dan pandangan, sehingga rakyat Malaysia mampu mempromosikan rukun kesopanan dan kesusilaan.

“Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan) baik hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang).” (Surah Al-Ahzab, 21).

Selamat Hari Raya Eidul Fitr Al Mubarak kepada semua

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: