Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Kawal percakapan elak amalan puasa sia-sia

Posted by epondok di Jun 11, 2017


DARIPADA Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda: “Apabila seseorang kamu berpuasa, janganlah ia bercakap perkara-perkara yang kotor dan sia-sia, dilarang juga bertengkar dan memaki hamun. Apabila ia dimaki hamun oleh seseorang atau diajak bermusuhan, maka hendak ia berkata, sesungguhnya aku berpuasa hari ini.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Berpuasa bukan hanya menahan diri daripada makan dan minum serta perkara yang membatalkan puasa tetapi setiap anggota badan juga perlu dijaga daripada berbuat dosa yang bakal menyebabkan hilang pahala berpuasa.

Jaga percakapan

Lidah adalah anggota badan utama yang perlu dijaga ketika kita berpuasa. Kita dilarang mengeluarkan kata-kata yang tidak elok, maki hamun, mengumpat dan bertengkar.

Jika dulu sebelum zaman teknologi maklumat, pertikaman lidah atau mengata dengan menggunakan lisan, tetapi kini dengan menggunakan hujung jari saja perbuatan yang sama boleh dilakukan. Mengumpat, mengata dan menghina orang dalam media sosial, walaupun tidak menggunakan lisan tetapi kesannya tetap sama.

Justeru, elakkan daripada terjebak dengan perkara yang akhirnya menyebabkan puasa menjadi kosong hanya lapar dan dahaga sahaja

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: