Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Ketenangan tidak boleh dibeli

Posted by epondok di Februari 20, 2017


Oleh Norhayati Paradi

BERADA di taman syurga (majlis ilmu) adalah satu keberuntungan yang datang daripada Allah SWT kerana insan ini dijanjikan ketenangan hati kepada mereka. Realiti kualiti kehidupan manusia hari ini, untuk memperoleh ketenangan teramat mahal dan sukar.

Menyedari hakikat itu, Ustaz Pahrol Mohd Juoi menerusi Islam Itu Indah di IKIMfm menekankan kepentingan mencari sumber ketenangan hati pada zaman manusia diserang ujian dari pelbagai sudut. Hasil dapatan satu kajian terhadap remaja yang dijalankan pada 2016, didapati satu daripada lima remaja mengalami masalah mental. Punca masalah itu berkait rapat dengan ketenangan yang diragut daripada hati. Situasi lebih membimbangkan apabila satu kajian lain menjangkakan menjelang 2020 pesakit mental akan menduduki tempat kedua tertinggi dalam kategori penyakit kronik di Malaysia.

Fitrah kehidupan manusia, lebih memberi fokus kepada kesenangan berbanding ketenangan. Kesenangan pada kuantiti harta terlalu diambil berat, sedang kualiti ketenangan jiwa dipinggir ke tepi. Kelihatan mantap dengan kereta mewah jauh lebih utama daripada memantapkan ketauhidan kepada-Nya. Rumah dan pakaian terkini lebih dipandang serius sedang iman terus lintang-pukang, manakala sifat mazmumah menjadi lebih mudah. Ironinya, secara jujur kebanyakan masa, tenaga dan kebimbangan dicurah untuk memburu kuantiti harta. Ia adalah refleksi semaian yang bakal dituai hasil nanti. Saat benih keburukan disemai, maka bersedialah untuk menuai produk akhirnya nanti. Oleh itu, berhentilah daripada terus menabur benih yang kurang manfaat apatah lagi membawa mudarat supaya diri tidak terpinga-pinga apatah lagi menyesal saat melihat hasil bakal dipetik dan dimakan ketika tiba waktu ranumnya.

Dalam konteks mencari ketenangan ini, bukan bermakna meminggirkan kesenangan. Namun, dari sudut keutamaan perlu diletakkan seadilnya dalam diari perjalanan kehidupan. Menjalani hidup dalam kesenangan tanpa ketenangan umpama tinggal di rumah besar, tetapi rasa terhimpit. Manusia tersasar hilang ketenangan Satu ungkapan hikmah yang terkenal menukilkan, manusia mampu membeli makanan sedap, tetapi tidak boleh membeli selera. Manusia boleh membeli tilam empuk, namun tidak mampu membeli tidur lena. Hampir mustahil seseorang mampu membeli ketenangan menerusi kesenangan.

Ketenangan dalam diri akan hilang disebabkan manusia tersasar daripada tujuan asal kewujudannya di atas muka bumi iaitu untuk mengabdikan diri beribadah kepada Allah SWT sebagai hamba-Nya dan menjadi khalifah yang soleh. Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka beribadah kepada-Ku.” (Surah adz-Dzariyat, ayat 56)

Buya Hamka sinis berpesan, “Kalau hidup sekadar hidup, babi di hutan juga hidup. Kalau bekerja sekadar bekerja, kera di hutan juga bekerja.”

Natijahnya, jika kehidupan di dunia ini tidak didasari dengan prinsip yang telah ditetapkan selayaknya, maka manusia itu sedang menempah kehinaan yang akhirnya menjerumuskan mereka ke jurang derita. Daripada Nawas bin Sam’an, Nabi SAW bersabda: “Kebaikan adalah dengan berakhlak yang mulia. Sedangkan kejelikan (dosa) adalah sesuatu yang menggelisahkan jiwa. Ketika kejelekan itu dilakukan, tentu engkau tidak suka hal itu nampak di tengah-tengah manusia.”

Berhenti lakukan dosa Dosa itu meresahkan hati. Saat melakukan dosa, ia adalah derhaka kepada Allah SWT dan gagal menjadi khalifah yang baik. Justeru, jika menghadapi kekacauan hati, usah pergi jauh untuk menilik penawarnya, cuba audit keadaan hati. Walaupun dosa menjadi asbab hilang tenang dalam jiwa, syukurilah jika masih wujud sekelumit resah kerana itu petunjuk hati masih hidup dan masih bisa memberi isyarat Allah SWT memanggil untuk taubat.

Maka, berhentilah daripada melakukan dosa, rasa penyesalan dan kembali kepada Allah SWT secara menyeluruh. Berdukalah jika hati rasa biasa melakukan dosa apatah lagi berasa manis dan nikmat dengan dosa.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: