Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Keutamaan doa dan istighfar

Posted by epondok di Julai 17, 2014


DALAM al-Quran mengenai ibadat puasa di bulan Ramadan antaranya terkandung ayat yang secara khusus membicarakan mengenai perihal berdoa. Di dalamnya Allah SWT perintahkan orang beriman untuk berdoa kepada-Nya. Allah SWT berjanji untuk mengabulkan doa asalkan memenuhi syarat-syaratnya iaitu; Memohon hanya kepada Allah SWT bukan selain-Nya, memenuhi segala perintah-Nya dan seterusnya, beriman kepada Allah SWT sebagai Tuhan Yang Maha Berkuasa mengabulkkan permohonan dan menetapkan takdir segalanya.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran. (al-Baqarah: 186)

Bulan Ramadan merupakan bulan di mana orang beriman mempunyai kesempatan begitu luas untuk berdoa kepada Allah SWT. Waktu-waktu mustajab (saat doa dimakbulkan Allah) terdapat dalam beberapa situasi, khusus sepanjang Ramadan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Ada tiga golongan yang doa mereka tidak ditolak. Pertama, orang yang berpuasa hingga ia berbuka. Kedua, imam yang adil dan ketiga, doa orang yang dizalimi.” (riwayat Tirmizi)

Dalam hal berdoa orang berpuasa dibandingkan dengan pemimpin yang adil dan orang dizalimi. Doa orang berpuasa mustajab. Didengar, tidak ditolak Allah SWT, bahkan dimakbulkan, insya-Allah.

Setiap orang yang faham maksud hadis ini sangat gembira menyambut Ramadan. Justeru, ini bererti selama sebulan ia berpuasa peluang doanya dimakbulkan Allah SWT sangatlah luas.

Lebih-lebih lagi, saat menjelang berbuka puasa ketika menanti tibanya azan Maghrib. Kita seharusnya memanfaatkan waktu sebaiknya untuk berdoa.

Kesempatan terbaik menjelang berbuka dengan mengajukan berbagai-bagai permohonan kepada Allah SWT. Ini kerana, sebahagian daripada masyarakat kita, lebih suka menghabiskan waktu dengan berbual dan melakukan perkara yang remeh-temeh menjelang Maghrib di bulan Ramadan al-Mubarak.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka.” (riwayat Ibnu Majah)

Berbuka

Rasulullah SAW membaca doa ketika berbuka yang bermaksud: “Jika Nabi Muhammad SAW berbuka, ia berdoa : Telah hilang dahaga, telah basah urat-urat dan semoga ganjaran didapatkan, insya-Allah.” (riwayat Abu Daud)

Mengapa di dalam doa berbuka Nabi SAW mengatakan: “….dan semoga ganjaran didapatkan, insya-Allah?”

Ini kerana, sesungguhnya yang sangat diharapkan bukan semata-mata kegembiraan pertama sewaktu berbuka di dunia, melainkan yang lebih diharapkan orang beriman ialah kegembiraan kedua iaitu saat bertemu Allah SWT di akhirat kelak. Orang beriman ketika itu bergembira berjumpa Allah SWT kerana ibadat puasanya sewaktu di dunia diterima Allah Yang Esa. Demikianlah Nabi SAW bersabda yang bermaksud: Bagi orang yang berpuasa terdapat dua kegembiraan. Kegembiraan saat berbuka dan kegembiraan saat ketika perjumpaannya dengan Allah SWT kerana ibadat puasanya. (riwayat Bukhari)

Hidup manusia di dunia adalah perggantian antara susah dan senang. Maka selama sebulan Ramadan, hendaklah kita membaca yang Nabi SAW biasa membaca ketika menghadapi keadaan susah mahupun menerima kurniaan.

Nabi SAW melazimkan kalimah istighfar sebagaimana maksud hadis berikut: “Barang siapa yang tetap melakukan istighfar, maka Allah SWT akan membebaskannya daripada segala kesusahan dan melapangkannya daripada setiap kesempitan serta akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak diduganya.” (riwayat Abu Daud)

Sedangkan ketika menerima kurniaan atau nikmat, Nabi SAW menganjurkan kita agar membaca sebagaimana maksud hadis berikut, “Setiap orang yang diberi kurnia Allah SWT lalu ia membaca Alhamdulillah maka Allah SWT akan memberikan yang lebih utama daripada apa yang telah ia terima.” (riwayat Ibnu Majah)

Mohon ampun

Allah SWT telah memuji para hamba-Nya yang gemar beristighfar, terutama pada waktu-waktu mulia dan istimewa. Sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: Orang-orang sabar, yang benar, yang tetap taat, yang menafkahkan hartanya (di jalan Allah) dan yang memohon ampun di waktu sahur. (Ali-Imran: 17)

Imam Ibnu Kathir berkata tentang kalimah, memohon ampun di waktu sahur menunjukkan keutamaan istighfar di waktu sahur (penghujung malam). Ada pendapat mengatakan, saat Nabi Ya’akub a.s berkata kepada anak-anaknya: Pasti aku akan memohon keampunan kepada Tuhanku untuk kamu. (Yusuf : 89). Beliau mengakhiri pelaksanaannya sampai waktu sahur.

Waktu sahur adalah waktu di penghujung malam menjelang Subuh. Keutamaannya tidak didapatkan pada waktu-waktu selainnya.

Kesempurnaan istighfar di waktu ini diawali dengan kegiatan solat malam sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa berada di dalam taman-taman (syurga) dan di mata air-mata air sambil mengambil apa yang diberikan kepada mereka oleh Tuhan mereka. Sesungguhnya mereka sebelum itu di dunia adalah orang-orang yang berbuat baik. Mereka sedikit sekali tidur di waktu malam dan di akhir-akhir malam mereka memohon ampun (kepada Allah). (Az-Zariyaat: 15-18)

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: