Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Al-Quran, Sunnah: Kubu pertahanan diri

Posted by epondok di Mei 23, 2014


PADA zaman dahulu, manusia mengerah keringat, darah dan air mata demi membina kubu pertahanan untuk mempertahankan wilayah atau jajahan takluk. Mereka berkorban hampir apa sahaja termasuk harta dan juga nyawa semasa membina simbol kekuasaan, kekayaan dan kebanggaan itu.

Namun sejauh mana manusia, dahulu dan masa kini, berusaha membina “kubu pertahanan” untuk dirinya?  Dan sejauh mana pula tahap kesedaran manusia terhadap peri pentingnya membina dan menjaga kubu ini secara berterusan dengan penuh iltizam seumur hidup?

Manusia tidak tahu, mungkin tiada kesedaran untuk ambil tahu sehingga ALLAH SWT Maha Bijaksana merencanakan petunjuk pertama-Nya kepada manusia yang paling dipelihara hati dan akalnya iaitu Muhammad bin Abdullah.

Rasulullah SAW sebagai penyebar risalah agung terakhir telah menjalankan tanggungjawab dengan bersungguh-sungguh dalam usahanya memperbetulkan dan memperkuatkan akidah manusia melalui keimanan kepada ALLAH semata-mata. Tugas yang dilaksanakan Rasulullah SAW selama 23 tahun tanpa henti atau putus asa itulah “jalan lurus” yang terkandung dalam Ayat-ayat al-Quran manakala perbuatan dan perkataan Baginda SAW (sunnah).

 “Jalan lurus” yang dibina daripada ajaran al-Quran dan sunnah itulah kubu pertahanan diri manusia. Di masa senang atau susah, itulah pegangan nombor satu yang memandu sesuatu rancangan dan pelan tindakan. Di situ terdapat nasihat dan panduan yang jelas dan nyata. Tidak ketinggalan seruan kepada perkara kebaikan dan larangan kepada perkara kejahatan.

Berulang-ulang pesan Baginda SAW supaya manusia jangan pernah berpaling daripada ajaran al-Quran dan sunnahnya. Dalam khutbahnya yang terakhir, antara lain Baginda SAW mengingatkan bahawa manusia sama sekali tidak akan sesat selagi mereka berpegang kepada al-Quran dan sunnahnya.

Sahabat-sahabat Rasulullah SAW seperti Saidina Abu Bakar As-Siddiq RA Saidina Umar Al-Khattab RA, Saidina Uthman bin Affan RA dan Saidina Ali bin Abu Talib RA telah membuktikan bahawa ajaran Islam  membangunkan “kubu pertahanan” yang sama sekali tidak akan runtuh apabila dibina mengikut spesifikasi al-Quran dan Sunnah. Antara bukti ketara adalah pembukaan Kota Makkah, peperangan terhadap golongan murtad dan kemenangan umat Islam ke atas wilayah-wilayah besar di bawah jajahan Kerajaan Parsi dan Rom seperti dijanjikan ALLAH sebelumnya.

ALLAH pasti menjaga hak tiap-tiap manusia yang berusaha menjaga hak-Nya. Persoalannya di sini adakah kita menjaga hak Tuhan yang memiliki dan mengawal segala yang ada di langit dan bumi? Walaupun ada, mana keazaman mendahulukannya daripada hal-hal fatamorgana? Sejauh mana pula kita melakukannya? Sekali-sekala bila teringat? Kadang-kadang bila perlu kerana merasa diri telah cukup untung dan mampu terselamat daripada neraka yang pasti rentung?

Jika semua persoalan di atas memberi jawapan “tidak”, ALLAH masih memberi kita masa dan pilihan untuk membina kubu pertahanan kehidupan masing-masing. Pilihlah untuk membinanya sekarang dan binalah strukturnya dengan ilmu yang betul.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: