Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Kerjaya bukan penghalang hargai ibu

Posted by epondok di Mei 13, 2014


Siti Ainun Muhamed
Anak diwajibkan mentaati dan menggembirakan hati ibu pada setiap masa. Alangkah beruntungnya ibu yang sentiasa didoakan kesejahteraan oleh anaknya seperti mana ibu yang tidak pernah putus mendoakan kebaikan kepada anaknya.

Doa ibu mustajab sementara bagi hubungan ibu dan anak tidak akan terputus, malah yang kekal bagi ibu adalah doa anaknya walaupun selepas ketiadaannya nanti.
Dunia ini hanya persinggahan sementara, tetapi amalan kita berkekalan hingga ke akhirat. Justeru, pastikan setiap amalan khususnya yang dapat menggembirakan hati ibu dilaksanakan secara istiqamah.
Firman Allah SWT: “Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungkannya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungkannya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam tiga puluh bulan.” (Surah al-Ahqaf, ayat 5)

Berkorban untuk ibu

Ibu sanggup berkorban harta dan nyawa untuk anak dan sepatutnya, begitu jugalah anak berkorban untuk ibu. Khususnya kepada yang sudah bergelar ibu, pasti memahami perasaan ibu yang kini sedang melalui usia tua mereka.

Firman Allah SWT: “Dan kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungkannya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungkannya berserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam tiga puluh bulan.” (Surah al-Ahqaf, ayat 5)

Anak lelaki lebih-lebih lagi perlu memainkan peranan mereka kerana tanggungjawab memelihara kebajikan ibu bapa tidak terputus walaupun selepas mereka berumah tangga. Perkara ini sering dipandang remeh golongan lelaki.
Seorang anak soleh akan cuba menjadi suami yang baik dan pada masa sama, mengekalkan status anak yang taat kepada ibu bapanya. Janganlah mereka termasuk dalam golongan yang sanggup membuang ibu bapa kerana mementingkan diri.

Jika suami adalah anak yang taat, semestinya isterinya akan menjadi menantu solehah hasil didikan suami. Isteri juga diingatkan supaya tidak menghalang suami taat kepada ibu bapa mereka sebaliknya perlu faham kedudukan suami serta tanggungjawabnya terhadap kedua-dua orang tuanya.

Banyak kisah mengenai anak derhaka dipaparkan dan dijadikan plot drama sebagai peringatan kepada anak supaya tidak melakukan penderhakaan yang serupa. Jadikan kisah sedih itu sebagai pengajaran supaya kita terselamat daripada kemurkaan Allah SWT.

Tidak dinafikan tuntutan tugas ada kala menjadi penghalang kepada anak untuk menziarahi ibu bapa, tetapi hubungan mesra masih boleh dijalinkan melalui komunikasi yang canggih. Manfaatkan kehebatan teknologi untuk memastikan hubungan kekeluargaan berkekalan.

Ramai menyatakan setiap hari adalah hari ibu, tetapi realitinya, tidak semua berkesempatan meraikan ibunya setiap hari terutama bagi yang sudah mempunyai keluarga sendiri. Maka, tidak salah jika hujung minggu atau kesempatan pulang ke kampung dijadikan hari istimewa menghargai ibu.

Berkumpul pada hari istimewa seperti sambutan hari ulang tahun kelahiran ibu juga boleh menjadi hari istimewa seluruh ahli keluarga. Banyak cara untuk menghargai ibu dan anak perlu kreatif membuatkan ibu berasa diri istimewa serta sentiasa dihargai.

Tiada alasan tidak membahagiakan ibu

Kesimpulannya, tidak ada alasan untuk tidak membahagiakan ibu kerana hendak seribu daya, tidak hendak, banyaklah dalihnya. Jika anak tahu besarnya pahala hanya menatap wajah ibu, pasti mereka akan sentiasa mencari peluang menziarahi ibu mereka.

Jangan jadikan kerjaya sebagai penghalang kerana kebahagiaan serta doa ibu boleh menyumbang kepada kebahagiaan dan kejayaan seseorang anak.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: