Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Kerapuhan iman remaja

Posted by epondok di November 28, 2013


Rumah adalah tempat pertama untuk mendidik anak-anak. Rumah tangga yang tidak selesa penuh dengan kebencian dan ketidakselesaan akan menyebabkan penghuninya, terutamanya anak-anak remajanya mengambil tindakan suka berfoya-foya di luar rumah.

Kes anak remaja lari dari rumah sering berlaku seperti yang dipaparkan melalui media massa.

Jika seseorang remaja itu lemah imannya, terutama bagi remaja perempuan dia akan mudah terjebak dengan gejala lari dari rumah iaitu mengikut kawan-kawan atau kekasihnya yang belum tentu boleh menjamin masa depan mereka. Bagi remaja lelaki pula mereka lebih cenderung terlibat dengan gejala merokok, lumba haram, penagihan dadah dan kes ragut.

Ibu bapa mestilah mendidik anak supaya sentiasa takut kepada Allah SWT. Nabi SAW bersabda: “Barang siapa takut kepada Allah, maka Allah menjadikan segala sesuatu takut kepadanya. Barang siapa tidak takut kepada Allah, maka Allah menjadikannya takut kepada segala sesuatu.”(riwayat Al-Baihaqi)

Oleh itu, melalui pendidikan yang berkesan dalam rumah tangga, ibu bapa dapat menerapkan hala tuju remaja dalam kehidupan mereka. Ibu bapa boleh menjelaskan bagaimana untuk menjadi remaja yang berjaya iaitu melalui ilmu, pelajaran, kemahiran dan akhlak yang baik.

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW menjelaskan yang bermaksud, “Puncak kebijaksanaan ialah takut kepada Allah. Sebaik-baik yang tertanam dalam hati adalah keyakinan. Keraguan (dalam beriman) termasuk kekufuran. Keremajaan (remaja) termasuk kelompok kegilaan (radikal).

Orang bahagia adalah yang dapat mengambil pelajaran daripada (peristiwa) orang lain dan orang yang sengsara ialah yang sengsara sejak dalam kandungan ibunya. Tiap perkara yang akan datang adalah dekat.”(riwayat Al-Baihaqi)

Ingin mencuba

Beberapa faktor yang menyebabkan remaja terlibat dengan gejala lari dari rumah antaranya, remaja memiliki sikap ingin mencuba. Oleh itu, remaja mestilah dipupuk dengan nilai positif, sekali gus bakal mencorakkan dan mewarnai masa depan negara.

Tanpa pasakan nilai positif ini, akhirnya remaja mudah terjerumus dalam anasir gengsterisme, hedonisme dan lari dari rumah. Lebih membimbangkan, remaja yang bermasalah ini juga mudah terjebak dengan gejala penagihan dadah, seks bebas dan mengandung anak luar nikah.

Kelemahan dan kerapuhan iman remaja adalah disebabkan kurangnya didikan agama dan asuhan moral. Ini berpunca daripada pengabaian ibu bapa terhadap remaja. Akhirnya memesongkan minda remaja dan menanamkan unsur negatif dalam pemikiran mereka.

Pengaruh luar yang negatif menyebabkan ibu bapa yang terlalu mengongkong kebebasan, keadaan rumah yang sempit dan serba kekurangan.

Akhirnya anak yang sudah meningkat remaja mengambil tindakan lari dari rumah mengikut kawan-kawan.

Pengaruh rakan sebaya meracuni minda remaja. Tawaran kehidupan yang bebas di luar berbanding dengan di rumah. Remaja yang tersilap langkah dan terpesona dengan janji manis rakan di luar mudah meninggalkan atau lari dari rumah.

Krisis antara anggota ahli keluarga serta krisis kewangan juga menyebabkan kemahuan remaja mendapat tentangan daripada ibu bapa. Lantaran itu, mereka lebih mudah terpedaya dengan pujukan teman lelaki yang kononnya menjanjikan pelbagai kehidupan mewah yang mempesonakan. Namun realitinya kosong belaka.

Motivasi

Remaja yang bermasalah perlu diberikan motivasi dan bimbingan. Malahan keluhan remaja terbabit perlu didengar dan diambil cakna oleh ibu bapa.

Di pihak ibu bapa pula, mereka perlulah mendidik anak-anak secara lembut, ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tidak putus dan tepung tidak berselerak.

Kejatuhan atau kemunduran sesuatu ummah antara lain adalah disebabkan pendidikan ummah itu dalam melahirkan masyarakat madani dan pemimpin akan datang tidak dipedulikan. Oleh itu, didiklah anak-anak dengan pergaulan yang baik di rumah.

Justeru, Sayidina Umar bin al-Khattab pernah menyatakan: “Sewaktu bergaul di rumah, seseorang bapa perlulah menyesuaikan diri sebagai anak-anak dengan beramah mesra dan berlemah-lembut. Beginilah pergaulan yang seharusnya dilakukan bersama anak cucu di rumah, di mana akan muncullah tokoh dalam sebuah keluarga itu.”

PENDIDIKAN anak cemerlang mestilah dilakukan menurut acuan al-Quran dan sunnah. Anak-anak mestilah dididik sejak kecil lagi melaksanakan solat, membaca al-Quran dan melaksanakan ibadah lain bagi mengukuhkan iman dan memupuk ketakwaan.

Sebagai ibu bapa melalui pengalaman hidupnya yang luas seharusnya menceritakan kepada anak-anak kesan buruk akibat daripada perlakuan tidak elok anak-anak seperti lari dari rumah, akan mendatangkan bahawa bukan sahaja kepada diri para remaja tetapi juga boleh mengancam maruah serta nyawa mereka. Natijah yang tidak diingini ini boleh diperkukuhkan dengan cara ibu bapa membuktikannya melalui paparan akhbar atau kisah benar daripada sanak saudara dan jiran tetanga.

Kehebatan ibu bapa banyak terletak pada cara dan gaya mendidik iaitu lembut dalam memberikan nasihat dan tegas dalam melarang perkara mungkar. Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Janganlah kamu membiarkan anak-anak keluar dari rumah pada waktu senja, disebabkan pada waktu itu syaitan sangat suka berkeliaran (mencari mangsanya). (riwayat A-Hakim)

Islam mendidik dan menghendaki anak-anak berada di dalam rumah pada waktu senja. Tetapi pada waktu inilah paling ramai kelihatan anak-anak dara dan teruna Islam berkeliaran di padang permainan, di tasik, dan taman serta di pasar raya-pasar raya dan di perhentian bas dengan melepak dan memadu kasih.

Memantau

Ibu bapa juga perlu meneliti dan memantau sebahagian permainan di Internet yang bercorak ilmiah yang boleh membantu memperkembangkan mental dan mengasuh bakat anak di mana mereka dapat bermain-main di rumah dan memperoleh kebaikan daripada permainan tersebut.Selain itu ibu bapa jangan membenarkan orang lain campur tangan dalam mendidik anak-anak. Anak-anak sendiri adalah tanggungjawab ibu bapa dan guru di sekolah mendidiknya. Pendidikan yang berkesan akan dapat membentuk dan membangun akal budi seseorang individu, ahli keluarga, masyarakat dan negara.

Bidang pendidikan terutama pendidikan anak-anak remaja antara program yang paling penting diberikan perhatian oleh ibu bapa dan masyarakat Islam dalam menangani apa juga masalah berkaitan anak-anak remaja Islam, terutama kes anak lari dari rumah yang boleh memporak-perandakan keluarga dan masyarakat.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: