Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Lebaran wajar disambut penuh syukur, gembira

Posted by epondok di Ogos 29, 2011


AIDILFITRI adalah anugerah Allah kepada orang mukmin yang bermujahadah menunaikan ibadat puasa sepanjang Ramadan. Ia adalah sebagai tanda kemenangan melawan segala tuntutan nafsu yang meruntun jiwa selama sebulan berpuasa.

Nabi Muhammad menyambut Aidilfitri dengan penuh kesyukuran lantaran nikmat yang dikurniakan Allah. Baginda walaupun diriwayatkan bersedih dengan pemergian Ramadan, namun Aidilfitri disambut dengan suasana ceria dan gembira.

Resam Baginda pada hari raya ialah dengan memakai pakaian terbaik dan paling cantik. Malah, Baginda menyarankan kepada sahabatnya supaya berpakaian cantik seperti disebut oleh cucu Baginda Saidina Hassan: “Nabi memerintahkan kami pada pagi raya supaya memakai pakaian yang paling baik yang kami miliki dan berwangian dengan wangian yang paling baik yang kami miliki.”

Imam Ibn Qayyim ada menyebut pada hari raya, Nabi memakai pakaiannya yang paling cantik. Baginda mempunyai pakaian khas yang biasanya dipakai pada dua hari raya (Aidilfitri dan Aidiladha) dan Jumaat.

Termasuk di dalam sunnah Baginda ialah menjamah sedikit makanan sebelum keluar bersolat sunat hari raya dan makanan pilihan Baginda ialah tamar. Saidina Anas bin Malik pernah menyebut: “Adalah Nabi tidak akan keluar untuk solat Aidilfitri sehinggalah Baginda memakan buah tamar terlebih dahulu dengan bilangan yang ganjil (tiga, lima atau tujuh biji.”

Perbuatan makan pada pagi Aidilfitri adalah pernyataan daripada Baginda bahawa diharamkan berpuasa pada hari berkenaan.

Mesej daripada bersegera makan dan bersolat sunat hari raya untuk mengelakkan pemikiran orang Islam daripada memikirkan mengenai puasa kerana pada hari itu adalah satu perayaan kegembiraan selepas sebulan menahan makan dan minum.

Sesiapa yang berpuasa pada hari itu dianggap sebagai menolak pelawaan dan pemberian Allah kepada hamba-Nya kerana orang Islam adalah tetamu Allah pada hari yang penuh kemuliaan dan berkat itu.

Ulama berijmak di dalam menyatakan haramnya berpuasa pada hari pertama Aidilfitri sama ada ia puasa wajib seperti nazar apatah lagi untuk berpuasa sunat atau puasa untuk membayar kafarah.

Imam al-Syafie ada menyebut bahawa batal atau tidak dikira puasa jika seseorang itu bernazar untuk berpuasa pada hari itu.

Pada pagi hari raya sebelum mengerjakan solat sunat Aidilfitri, umat Islam diwajibkan untuk mengeluarkan zakat fitrah.

Kelewatan membayarnya akan mengakibatkan ia tidak dikira sebagai zakat dan hanya dianggap sebagai sedekah.

Ibn Abbas ada menyebut maksudnya: “Zakat fitrah itu untuk menyucikan orang yang berpuasa daripada lagha (perkara yang tidak berfaedah), perkara keji dan sebagai pemberian makanan kepada orang miskin. Sesiapa yang menunaikannya sebelum solat Aidilfitri, itu adalah zakat yang diterima di sisi Allah dan sesiapa yang menunaikannya selepas solat, maka ia dianggap sebagai satu sedekah.”

Solat sunat Aidilfitri adalah sunat muakkad yang amat dituntut oleh Baginda supaya dilaksanakan oleh orang Islam. Ia disyariatkan oleh Allah pada tahun pertama hijrah.

Ia digalakkan kepada pelbagai peringkat umur dan lapisan umat Islam meliputi kaum lelaki, perempuan, kanak-kanak, tua, muda, gadis mahupun janda.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: