Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Hubungan sejenis amalan hina dan jijik

Posted by epondok di Ogos 18, 2011


Oleh Mohamad Isa Abd Ralip

Kebebasan hak asasi manusia tidak boleh jadi alasan

BARU-BARU ini kita dikejutkan dengan cadangan paderi Kristian, Pastor Ou Yang Wen Feng yang ingin melangsungkan perkahwinan dengan ‘kekasihnya’ seorang lelaki keturunan Afrika Amerika pada hujung bulan ini atau awal bulan depan.

Disebabkan kenyataan terbuka itu, beliau dikecam pelbagai pihak antaranya jurucakap Persatuan Buddha Wakaf Bharu yang menyatakan, agama Buddha menolak perkahwinan secara homoseksual kerana ia bukan amalan hidup masyarakat di negara ini malah terpesong daripada ajaran agama.

Sementara presiden agama Hindu, P. Subramaniam pula berkata, perkahwinan sesama sejenis sememangnya diharamkan oleh agama Hindu yang dilihat tidak mematuhi ajaran agama.

Kenyataan daripada pelbagai agama berkaitan dengan isu ini jelas menunjukkan bukan saja agama Islam yang menentang keras hubungan sejenis, malah agama lain turut melarangnya.

Walaupun tindakan ini dikatakan berpaksikan kebebasan hak asasi manusia untuk memilih pasangan hidup. Bagaimanapun, kebebasan ada batasnya dan hak kebebasan seperti ini adalah kebebasan melampau yang bertentangan norma kehidupan serta sudut agama.

Kesan terhadap perkahwinan ini bukan saja kepada pasangan terbabit, malah ia akan memberi kesan jangka masa panjang kepada masyarakat jika dibiarkan tanpa sebarang sekatan.

Sikap kebebasan dan keterbukaan melampau ini adalah kesan daripada fahaman liberalisme dan pluralisme yang cuba diterapkan dalam masyarakat di Malaysia. Individu terbabit hanya memikirkan untuk memenuhi keinginan diri semata-mata.

Majlis Fatwa Kebangsaan telah bermuzakarah dan menegaskan bahawa fahaman liberalisme dan pluralisme bercanggah dengan fahaman Islam dan tidak dibenarkan di negara ini.

Dalam Islam, perkahwinan adalah satu ikatan suci yang diharapkan akan memberi kemaslahatan pada pembangunan masyarakat untuk masa akan datang melalui kelahiran generasi yang sihat dari segi mentaliti serta kukuh pegangan agamanya.

Oleh itu, bagi merealisasikan pembentukan generasi ini, acuan yang elok diperlukan. Persoalannya bolehkah pasangan sejenis menjadi acuan yang baik dalam membentuk generasi akan datang.

Perkahwinan ibadat yang disyariatkan Allah kepada hamba-Nya dengan hikmah yang besar sebagai saluran sah dan suci untuk mengembangkan zuriat keturunan.

Firman Allah yang bermaksud: “Maka berkahwinlah (dengan) sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan (lain).” (Surah al-Nisa’, ayat 3).

Secara asasnya institusi keluarga terdiri daripada ibu, bapa dan anak. Bagi institusi pasangan homoseksual ini, jika mengambil anak angkat, pasti akan menimbulkan kekeliruan apabila si anak melihat bapanya lelaki dan ibunya juga lelaki.

Atau anak memahami bahawa hubungan pasangan sama jantina tidak menjadi satu kesalahan dan akhirnya perkara ini akan berterusan kepada generasi seterusnya.

Larangan keras terhadap hubungan sejenis diceritakan dalam al-Quran (surah Hud, ayat 77-83), Allah mengazab dengan cara menterbalikkan tanah dan menimbus kaum Luth yang tetap berdegil meneruskan hubungan homoseksual walaupun sudah diingatkan azab Allah oleh Nabi Luth.

Hukuman terhadap kesalahan homoseksual mengikut hukum syarak, dikira sebagai kesalahan zina. Hukuman terhadap kesalahan ini diqiyaskan dengan hukuman kesalahan zina iaitu jika pelaku sudah berkahwin akan direjam sehingga mati.

Manakala pelaku yang belum berkahwin, akan disebat sebanyak seratus sebatan dan dibuang negeri sehingga setahun.

Menurut satu pendapat asy-Syafie pula, pelaku liwat adalah dihukum bunuh. Berdasarkan riwayat oleh penulis sunan, daripada Ibnu Abbas, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang kamu temui mengamalkan amalan kaum Lut, hendaklah kamu bunuh pelaku dan si pelaku.”

Beberapa pendapat mazhab lain menyatakan pelaku liwat hendaklah dibakar. Pendapat ini berpandukan hadis riwayat al-Baihaqi, sahabat Rasulullah SAW sependapat membakar pelaku dan yang diperlaku.

Dari segi perundangan di Malaysia, peruntukan seksyen 377A, 377B dan 377C Kanun Keseksaan (akta 574) memperuntukkan kesalahan melakukan persetubuhan bertentangan aturan tabii boleh membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan.

Satu Respons kepada “Hubungan sejenis amalan hina dan jijik”

  1. […] Hubungan sejenis amalan hina dan jijik (via Pusat Pembangunan Pondok Berhad) Posted by Baba Syarif on 23 Agustus 2011 Oleh Mohamad Isa Abd Ralip Kebebasan hak asasi manusia tidak boleh jadi alasan BARU-BARU ini kita dikejutkan dengan cadangan paderi Kristian, Pastor Ou Yang Wen Feng yang ingin melangsungkan perkahwinan dengan ‘kekasihnya’ seorang lelaki keturunan Afrika Amerika pada hujung bulan ini atau awal bulan depan. Disebabkan kenyataan terbuka itu, beliau dikecam pelbagai pihak antaranya jurucakap Persatuan Buddha Wakaf Bharu yang menyatakan, agama Buddha … Read More […]

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: