Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Aqiqah Ikut Kemampuan

Posted by epondok di Oktober 30, 2009


Soalan

APAKAH hukum Islam bagi kanak-kanak yang meninggal dalam keadaan tidak diakikah oleh bapanya ketika masih hidup kerana tidak berkemampuan. Adakah boleh dilakukan akikah oleh datuknya dan apakah ia dikira dapat melunaskan tanggungjawab bapa itu? Berapakah jumlah kambing yang perlu disembelih kerana saya ada mendengar ada perbezaan antara kanak-kanak lelaki dan perempuan. Apakah boleh diakikahkan bagi orang dewasa?  Harus bagi datuknya melakukan akikah itu kerana mempunyai kedudukan seperti bapa mengikut hukum fikah. Maka terhasillah pahala sunat daripada akikah itu walaupun bapa kepada kanak-kanak itu masih hidup. Kita sedia maklum bahawa aqiqah ialah sembelihan yang dituntut ke atas ibu bapa sebagai hak bagi seorang kanak-kanak pada hari yang ketujuh kelahiran. Hukumnya adalah sunat muakkad (dituntut) bagi mazhab Syafie. Sabda Rasulullah SAW daripada sahabat, Samurah bin Jundub, bermaksud, “Kanak-kanak yang baru dilahirkan itu tergadai dengan sebab akikahnya. Maka sembelihlah baginya pada hari yang ke tujuh. (Hadis Tirmizi).

Jawapan

Setengah ulama berpendapat bahawa maksud tergadai itu ialah kanak-kanak itu tidak mempunyai kesuburan seperti kanak-kanak yang diakikahkan, dicukur kepalanya dan diberi nama. Imam Ahmad menafsirkan tergadai ialah bahawa kanak-kanak itu tidak dapat menolong kedua-dua ibu bapanya pada hari kiamat nanti. (Hadis Tirmizi).

Sabda Rasulullah, “Setiap kanak-kanak tergadai dengan akikah. Maka disembelih baginya pada hari ketujuh, dicukur kepalanya dan diberi nama. (Hadis Abu Daud, Ibnu Majah). Sabda Rasulullah lagi, “Sesungguhnya bagi kanak-kanak itu akikah. Maka tumpahkanlah darah padanya (sembelih) dan jauhilah dia daripada gangguan. (Hadis Bukhari, Abu Daud dan Ibnu Majah).

Sebuah hadis dari sahabat, beliau mendengar Nabi SAW bersabda, “Bagi kanak-kanak lelaki dua kambing dan perempuan seekor kambing. (Hadis Abu Daud dan Ibnu Majah). Namun demikian Islam tidak memberatkan pada umatnya yang tidak berkemampuan.

Setengah ulama berpendapat bahawa akikah disunatkan pada hari yang ketujuh, 14 atau 21. Imam Ar-Rafie’ berpendapat bahawa masa yang disunatkan akikah bermula ketika kanak-kanak itu dilahirkan sehinggalah baligh. Tiada akikah bagi orang dewasa mengikut sebahagian ulama. Jika dilakukan akikah itu maka ia dianggap sedekah. Bagaimanapun sebahagian daripada ulama Syafie mengharuskan bagi orang dewasa melakukan akikah bagi dirinya sendiri dan tidak dibebankan ke atas bapa atau walinya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: