Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

4 Sebab Kuffar Musuhi Islam

Posted by epondok di Jun 22, 2009


Antara sebab golongan pengganas Kuffar dan anak didiknya menentang Islam ialah

 

Pertamanya : Pengganas Kuffar takutkan Islam kerana Islam membentuk kesatuan ummah sebagaimana firman Allah dalam ayat 92 surah al-Anbiya’ :

إن هذه أمتكم أمة وحدة وأنا ربكم فاعبدون

Maksudnya : Sesungguhnya ini, umat kamu wahai mukminin umat yang satu dan Aku adalah Tuhanmu maka sembahlah Aku.

            Umat Islam melalui sistem khilafah dididik agar berada di bawah satu kepimpinan sehingga menjadi umat yang kuat. Oleh itu kuffar melalui perancangannya yang rapi telah berjaya menghancurkan system khilafah dengan runtuhnya Khilafah Uthmaniah Turki pada tahun 1924. Selepas itu umat Islam dibahagikan dalam negara-negara kecil berdasarkan bangsa sehingga umat Islam menjadi lemah dan terjajah dalam negara sendiri. Kuffar bebas menembak dan mengebom umat Islam sesuka hati kerana tiada lagi pembelaan yang sewajarnya daripada negara umat Islam yang lain disebabkan masing-masing hanya tahu menjaga kepentingan diri sendiri bukan lagi kepentingan Islam. Malah yang lebih malang pemimpin dan umat Islam sendiri yang jahil turut bersama kuffar dalam memerangi perjuangan Islam.

            Kita lihat apa yang berlaku di Palestin di mana pada zaman Khilafah Uthmaniah Turki walau pun ketika itu agak lemah tetapi tetap berkeras mempertahankan bumi Palestin dan masjid al-Aqsa daripada dikuasai oleh kuffar terutama pengganas yahudi tetapi setelah berpecahnya negara umat Islam maka yahudi dapat membina negara malah cuba meruntuhkan masjid al-Aqsa 

            Sebab Kedua kuffar takutkan Islam kerana pemerintahan Rabbani di mana semua system hidup berasaskan apa yang telah diturunkan oleh Allah melalui rasulNya bukannya berdasarkan system ciptaan manusia. Tujuan pemerintahan adalah untuk mencari keredhaan Allah yang menyebabkan pemimpin dan rakyat sentiasa membuat segala suruhan Allah dalam setiap aspek kehidupan disamping menjauhi segala laranganNya walau pun nafsu sentiasa menggodanya sepanjang masa. Pemerintahan Islam juga berjaya menghindari pemimpin dan rakyat daripada melakukan penindasan dan kezaliman bertujuan mencari keuntungan diri disebabkan timbulnya rasa gerun dan takut kepada Allah yang bakal membalas segala amalan dunia di akhirat nanti. Oleh sebab itu kuffar sentiasa berusaha sepanjang masa agar pemerintahan Islam tidak akan berjaya ditegakkan di atas muka bumi ini.

           

Sebab ketiga kuffar takutkan Islam kerana pemimpin yang dilahirkan oleh Islam merupakan pemimpin yang benar-benar layak memerintah dengan sifat dan akhlaknya yang baik serta kepatuhan nya dalam melaksanakan segala hukum Islam tanpa takut kepada ugutan serta tidak terpengaruh dengan godaan dunia yang cuba merosakkannya. Kejayaan Islam melahirkan pemimpin yang adil membolehkan rakyat hidup aman dan bersatu menentang serangan musuh demi mencari keredhaan Allah. Apabila adanya pemimpin Islam yang benar-benar layak memerintah maka ini menyebabkan kuffar menjadi takut dan resah kerana tidak dapat lagi menguasai negara umat Islam sesuka hati. Oleh itu kuffar telah merancang dengan teliti apabila melantik pemimpin di negara umat Islam di mana mereka melantik pemimpin dari kalangan anak didik dan tali barut kuffar agar kuffar terus menjajah negara umat Islam sesuka hati mengikut acuan dan kehendak nafsu serakah mereka

.

            Sebab keempat Kuffar takutkan Islam kerana seseorang islam hanya memberi wala’ atau tunduk patuh hanya kepada Allah. Mereka sanggup menghadapi godaan dunia yang berbentuk kemegahan takhta, kemewahan harta dan kecantikan wanita demi mencari keredhaan Allah. Mereka rela mempertahankan Islam di zaman orang memeranginya kerana Allah. Umat Islam yang berpegang kepada ajaran Islam yang menyeluruh sentiasa ingat kepada pahala dan dosa, syurga dan neraka dalam apa jua pekerjaan mereka termasuk pemerintahan dan politik. Umat Islam yang berilmu dan beramal dengan ilmu mereka akan sentiasa berjuang mengharamkan judi, riba, arak kerana mereka yakin bahawa perjuangan mereka ini adalah benar dan dijanjikan pahala. Mereka juga akan sentiasa berani menegur pemimpin yang menghalalkan riba, judi dan arak demi menyelamatkan diri mereka dan pemimpin yang jahil itu daripada dosa yang boleh membawa kepada turunnya bala Allah di dunia dan balasan neraka di akhirat. Perjuangan menegakkan Islam adalah susah terutama golongan yang benar-benar mempertahankan Islam dianggap pengganas dan kolot serta dipandang seperti orang asing. Benarlah sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang tercatat dalam sohih Muslim.

بدأ الإسلام غريبا وسيعود غريبا كما بدأ فطوبى للغرباء

Islam bermula dalam keadaan asing dan akan kembali asing sebagaimana ia bermula maka beruntunglah orang-orang yang asing

            Ini berbeza dengan kuffar dan anak didik mereka terutama yang menjadikan system sekularisme yang memisahkan antara politik dan agama sebagai cara hidup sehingga menganggap bahawa dosa dan pahala tidak terlibat dengan sebarang urusan dunia terutama pemerintahan. Apabila anggapan salah ini terus bersemadi dalam diri menyebabkan pemimpin tanpa segan silu melakukan jenayah rasuah, merompak wang rakyat serta memerangi pejuang Islam tanpa perasaan berdosa kepada Allah. Malah mereka dengan berani menghina Islam sebagai agama pengganas dan pembawa kemunduran kepada tamadun manusia. Oleh itu berhati-hatilah kita dengan segala perancangan dan serangan musuh agar kita tidak terpedaya dan terus dijajah oleh kuffar durjana.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: