Pusat Pembangunan Pondok Berhad

Pondok Studies Development Centre

Kemudahan Asas

Posted by epondok di Mei 12, 2008


Kemudahan asas

 

 1. Madrasah atau surau untuk berjemaah dan pengajian
 2. Pondok penginapan pelajar muslimin
 3. Rumah guru
 4. Bangunan pejabat
 5. Dewan serbaguna

 

Tenaga Pengajar

 

Terdapat 2 orang tenaga pengajar yang mengendalikan kuliah di pondok ini disamping kepala mutala’ah atau pembantu guru

 

Penghuni dan Pelajar Pondok

 

Jumlah penghuni pondok kini seramai 35 orang muslimin yang bujang 

 

 

 

4 Respons kepada “Kemudahan Asas”

 1. Nik Aziz said

  Salamualaikum….tahniah kpd pihak yang menyediakan laman web dan ruangan ini,saya merupakan pelajar IPTA dan merupakan pelajar Pondok Geting.Institusi Pondok merupakan sebuah medan penyebaran ilmu yang dapat melahirkan seseorang untuk mempelajari,menerokai serta menghayati Ilmu Islam(al-Quran dan as-Sunnah)dengan lebih mendalam selain dapat membentuk disiplin yang mantap.Diharapkan pandangan negatif terhadap sistem pondok dapat dihakis terutama kepada mereka yang ingin menolak sistem ini,menolak institusi pondok umpama meruntuhkan agama ALLAH…semoga institusi ini dapat dikekalkan sehingga ke generasi akan datang…

 2. Assalamualaikum,
  Alhamdulillahilazi lamyattahiz walada, walamyakullahu syarikul filmulki walamyakullahu waliyu minal zulli wakabirhu takbiro, tawakkal a’lallahuwal hayyul qayyum, wahuwa a’la kulli syai’in, astagfirullaha innalla walgrofurruhhim.

  Saya amat gembira sekali dan amat terharu kerana dapat menemui laman web dan ruangan ini, saya juga merupakan pelajar Pondok Geting sekitar tahun 1998/1999. Saya amat bersetuju dengan pendapat saudara Nik Aziz yang mengatakan Institusi Pondok merupakan sebuah medan penyebaran ilmu yang dapat melahirkan seseorang untuk mempelajari,menerokai serta menghayati Ilmu Islam(al-Quran dan as-Sunnah)dengan lebih mendalam selain dapat membentuk disiplin yang mantap. Saya juga amat gembira kerana pernah menuntut ilmu di pondok ini walaupun iainya terletak jauh dari rumah saya di Kuala Lumpur. Ilmu yang telah dicurahkan oleh Tuan Guru Hj Abdullah bin Sa’amah akan saya pegang hingga ke akhir hayat saya.

  Diharapkan pandangan negatif terhadap sistem pondok dapat dihakis terutama kepada mereka yang ingin menolak sistem ini,menolak institusi pondok umpama meruntuhkan agama ALLAH…semoga institusi ini dapat dikekalkan sehingga ke generasi akan datang…Amin ya robbal a’alamin.

 3. mat kedah ( abang mad ) said

  Assalamualaikum saya adalah salah seorang penuntut di Madrasah An- Najmiah , semoga ALLAH memberi kekuatan dan ketabahan pada guru saya Tuan Guru Haji Abdullah . Beliau merupakan seorang yang tegas dalam menegakkan Perjuangan Ahli Sunnah Wal Jamaah . Sepanjang masa saya dalam pengajaran dan pendidikan di Pondok An-Najmiah banyak pengalaman yang telah saya perolehi – Semoga Allah membalas jasa baik Tuan Guru Haji Abdullah dengan balasan syurga yang kekal abadi – Amin ( Abang Mad Kedah )

 4. Rumaiz said

  alhamdulillah.. teruskan perjuangan..takbirrrrrrrrrrrrr

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: